در گذشته تولیدکنندگان پس از تولید محصول آن را در ظرفی متناسب با ابعاد محصول قرار میدادند و به دست مشتری میرساندند اما امروزه رساندن محصول به دست مشتریان با چالشهای بیشتری روبرو است و لذا نمیتوان از هر ظرفی برای قرار دادن محصول استفاده کرد.
نمای اولیهی هر محصول همان بستهبندی آن است که موجب فروش و یا عدم فروش محصول میشود. از آن جایی که امروزه برای هر محصولی بازار پر رقابتی وجود دارد، تولیدکنندگان علاوه بر بالابردن کیفیت محصول باید نسبت به طراحی بسته بندی محصول نیز دقت لازم را به خرج دهند.
انجام این امر بر عهدهی گروه طراحی گرافیک هر شرکت تولیدی است تا با استفاده از خلاقیت خود بتوانند محصول را به نحوی که موجب جذب مشتری شود در معرض نمایش عموم قرار دهند و این کار تماما با طرح و نوع بسته بندی همراه با برچسبهای روی آن صورت میگیرد.
در ادامه 14 راهکار برای طراحی صحیح بسته بندی معرفی میکنیم تا از طریق آنها بتوانید طراحی منحصر به فردی برای بسته بندی محصول خود انجام دهید.
1 – بسته بندی را قابل استفاده کنید:
اگر مشتریان یک محصول بدانند که میتوانند پس از استفاده از محصول از بسته بندی آن برای امور دیگری بهره ببرند مطمئن باشید که این محصول را در بالای لیست خرید خود قرار میدهند. انسانها همواره علاقه دارند تا با یک تیر دو نشان بزنند و زمانی که قرار است برای یک محصول هزینه کنند، اگر بتوانند بیشتر از هزینهای که پرداخت کردهاند از محصول استفاده کنند؛ علاقه ی بیشتری برای خرید آن محصول پیدا میکنند.
بگذارید تا با یک مثال این موضوع را روشن تر کنیم. شاید شما هم بسته بندی جدید شکلاتهای Gems را دیده باشید. یک توپ که شکلاتها درون آن قرار گرفتهاند. اما چرا قرار دادن شکلاتها درون یک توپ ایدهی مناسبی برای فروش به نظر میرسد؟
مشتریانی که اقدام به خرید شکلات میکنند یا کودکان هستند و یا بزرگسالانی که میخواهند از خوردن شکلاتها لذت ببرند. پس هدف از خرید شکلاتها لذت بردن است. تصور کنید پس از خوردن شکلات ها میتوانید با بستهبندی آنها بازی کنید و لذت ببرید.
بین شکلاتهایی با بسته بندی معمولی و شکلاتی با بسته بندی توپی و جذاب، مشخص است که کدام شکلات ها نبض بازار را در دست میگیرند. این امر به دلیل اصل نفع دو جانبه رخ میدهد.
2 – بستهبندی را با محصول سازگار کنید:
هر بستهبندی تنها مربوط به یک محصول خاص است. بنابراین باید به شیوهای طراحی شود که نشانگر رابطه دوستانهاش با محصول باشد. اگر یک بستهبندی رابطه تکمیل کننده خود با محصول را منعکس نکند، میتواند مانع از فروش صحیح محصول گردد.
به عنوان مثال سس کچاپ زمانی که در ظروف شیشه ای بسته بندی می شد، برای مصرف کنندگان ایجاد مشکل می نمود.
هاینز بسته بندی نرم و قابل فشردن وارونه ی خود را برای کچاپ معرفی کرد و باعث شد فروش آن تنها به دلیل طرح بسته بندی خوش آیندش چندین برابر شود. بنابراین لازم است تا ایدههای خلاقانه و سازگار با محصول برای بسته بندی محصول خود بیابید.
3 – برخی نسخه های ویژه روانه بازار کنید:
بسیاری از انسان ها در زمان خرید روش انتخاب عاقلانه را انتخاب نمیکنند. اما این امر چه معنایی دارد و چه کمکی به فروش محصول میکند؟
زمانی که فرد برای خرید یک محصول وارد فروشگاه میشود ممکن است به طور اتفاقی چشمش به محصول شما بیفتد. حال اگر بسته بندی محصول شما به گونه ای باشد که اخبار روز را منعکس کند (مثلا در طول بازی های جام جهانی میتوان از طراحی مرتبط با این رویداد استفاده کرد) مشتری بدون این که نیازی به خرید محصول شما داشته باشد به آن جذب میشود و حتی ممکن است آن را خریداری کند.
4 – به شیوه ای صحیح قواعد را بشکنید:
تقریبا همه ی صنایع دارای قوانین از پیش تعیین شدهای هستند. برای مثال، کفشها در جعبه مقوایی میآیند، خمیردندانها در تیوبها پر و در جعبه متلایز بستهبندی میشوند و… . شکستن قوانین متعارف برای کنار گذاشتن یکنواختی، همواره ایدهای مناسب بوده است. اما ضمن اینکه قوانین را زیر پا میگذارید، مطمئن باشید که در مسیر درستی گام برمیدارید.
اگر بتوانید قوانین صنعت خود را تغییر داده و یک بستهبندی خلاقانه ارائه دهید، محصول شما هرگز ناشناخته نخواهد ماند. اما ضمن شکستن قوانین، ضروری است اطمینان حاصل کنید که رابطه مکمل بین محصول و بستهبندی را از بین نمیبرید. (پیشتر توضیح داده شد.)
5 – یک بسته بندی ساده و بدون دردسر درست کنید:
زمانی که فرد برای خرید به فروشگاه میرود دوست دارد تا در کمترین زمان ممکن محصول مورد نظر خود را بیابد. برای این که این امر رخ دهد محصول باید بسته بندی سادهای داشته باشد تا مشتری با یک نگاه بتواند هم محصول را شناسایی کند و هم با خواندن برچسب آن از محتویات درونی اش آگاهی یابد.
پس دقت داشته باشید که خلاقیت در طراحی جعبه این نیست که آن را شلوغ کنید بلکه در عین سادگی باید بتواند نظر مشتریان را جلب کند. چرا که شما در حال فروش یک محصول هستید نه یک اثر هنری.
6 – مطابق با روند بازار پیش بروید:
در عصری که رسانههای اجتماعی نقش پررنگی در زندگی انسان ایفا میکنند، موارد بسیاری وجود دارند که با بزرگنمایی تبدیل به مد و ترند میشوند. این ترندها را بشناسید و آنها را در طراحی و چاپ جعبه و بسته بندی خود به کار بگیرید. از بزرگنماییهای ایجاد شده توسط فیلمها و رسانههای اجتماعی استفاده کنید تا فروش محصول خود را بالا ببرید. هنگامی که از این ترفند استفاده کنید، مصرفکنندگان جذب محصول شما میشوند و به این ترتیب حجم فروش محصول شما افزایش مییابد.
7 – هنگام طراحی و چاپ یک محصول، با مصرف کننده همدل باشید:
هنگامیکه روند طراحی، تولید و چاپ جعبه را برای محصولی آغاز می کنید، باید از نقطه نظر یک مصرف کننده به آن بیاندیشید. به انتظاری که یک مصرف کننده ممکن است از محصول شما داشته باشد فکر کنید. به عنوان مثال محصولاتی مانند چیپس و بیسکویت را در نظر بگیرید.
به عنوان یک مصرف کننده، ممکن است بخواهید بعد از خوردن مقداری از چیپس، درب آن را ببندید و باقی آن را برای مصرف در زمانی دیگر بگذارید. چه میشد اگر میتوانستید یک بستهبندی با قابلیت مهر و موم کردن مجدد بسازید؟ مصرفکنندگان عاشق این بستهبندی خواهند شد و این امر به صورت خودکار فروش شما را افزایش خواهد داد.
8 – در کار خود طنز را بگنجانید:
همهی افراد از کمی شوخی و خنده لذت میبرند. تصور کنید افراد پس از یک روز خستهکننده به فروشگاه میروند تا محصولات مورد نظر خود را خریداری کنند. زمانی که یک مشتری محصول شما را برمیدارد تا لیبل آن را بخواند اگر درون این بسته بندی یک شوخی قرار داده باشید روز خسته کننده ی مشتری را کمی شاد کردهاید و همین امر باعث میشود مشتری محصول شما را در خاطر نگهدارد.
9 – با محصول رقابت کنید:
بگذارید بستهبندی و لیبل شما با خود محصول رقابت کند. محصول و بستهبندی شما مانند روح و جسم، دو بخش تفکیک ناپذیرند، بنابراین هیچ نگرانیای راجع به برنده و بازنده این رقابت وجود ندارد. بسیاری از علاقمندان آشپزی را دیدهام که برند خاصی از ادویه های آماده را – تنها به دلیل دستور پخت های متفاوتی که در داخل بسته بندی وجود دارد خریداری می کنند.
10 – کار با جعبه را آسان کنید:
سهولت در استفاده، یک نکته مهم در بستهبندی هر محصول است. بسته به محصول مورد نظر، یک دسته یا شیار در بستهبندی لحاظ کنید تا حمل و استفاده از آن را برای مشتری ساده کند. اگر بستهبندی شما دسته نداشته باشد، مطمئناً مشتریان به دنبال سایر گزینههای موجود در بازار خواهند رفت. بنابراین، درصد موفقیت محصول شما در صورتی که دسته نداشته نباشد کمتر خواهد شد مگر اینکه انحصار بازار را در دست داشته باشد.
11 – رنگ هایی را انتخاب کنید که کمک می کند تا محصول برجسته بماند:
رنگبندی در چاپ جعبه و بستهبندی محصولات عنصر بسیار مهمی است. بنابراین باید رنگ بستهبندی محصول خود را با دقت بالایی انتخاب کنید. رنگ مزبور باید روشن بوده و به قدر کافی جلوه داشته باشد تا بتواند مشتریان را به سمت قفسهای که محصول در آن قرار دارد، جذب کند. در عین حال رنگ مورد نظر نباید باعث آزار چشم شود.
هنگامیکه مشتری وارد راهروی سوپر مارکت میشود، بستهبندی محصول شما باید به وضوح از سایر محصولات رقیب قابل تشخیص باشد. علاوه بر این، برچسب محصول نیز باید خوانا باشد تا شخص بتواند نام محصول و برند آن را تنها با یک نگاه دریابد.
12 – بسته بندی و چاپ جعبه را شفاف کنید:
شفافیت همیشه چیز خوبی است. اگر بسته بندی شما بتواند به شکلی خلاقانه محصولی را که با خود حمل می کند به نمایش بگذارد، می تواند در قلب بسیاری از مشتریان جای گرفته و برنده رقابت فروش محصول شود. بستهبندیهای زیادی در بازار وجود دارند که طراحی روی جلد آنها نشانی از محتویات داخلشان را در بر دارد.
اما میتوانید به جای گذاشتن عکس چیپس بر روی بستهبندی آن، قسمتی از بسته مورد نظر را شفاف طراحی کنید تا به مصرفکننده اجازه دهید نگاهی اجمالی به چیپس واقعی بیاندازد. بجای نوشتن نام رنگ و کد رژ لب، بسته بندی آن را شفاف طراحی کنید تا رنگ واقعی رژ لب برای مشتریان قابل مشاهده باشد. با مشتریان خود شفاف بوده و محصولات خود را برای آنها قابل مشاهده کنید.
13- مسئولیت اصلی را فراموش نکنید:
وظیفه ی اصلی هر بستهبندی این است که محتویات داخل خود را ایمن نگاه دارد لذا دقت داشته باشید که در هنگام طراحی این امر را مد نظر قرار دهید چرا که هیچکس دوست ندارد محصولی با جذابیت بالا خریداری کند در حالیکه محتویات داخل آن از بین رفته اند و قابل استفاده نیستند.
14 – دامنه توسعه را خراب نکنید:
شما هیچ وقت نمی دانید که چه زمانی محصول شما در بازار رونق میگیرد و لازم است تا دامنه محصولات خود را گسترش دهید. بنابراین توصیه میشود دامنه توسعهپذیری را در بستهبندی محصول خود در نظر بگیرید. یک بستهبندی خوب همیشه با درنظر گرفتن آینده ساخته میشود. ممکن است بگویید برای محصول جدید خود، بستهبندی جدیدی طراحی خواهید کرد.
اما طبق قوانین عملی بازار، نمیتوانید بدون اینکه مانع حجم فروش خود شوید، این کار را انجام دهید. بهتر است بخاطر اعتماد مشتریان، محصول جدید را در یک بسته بندی مشابه با بسته بندی قدیمی عرضه کنید. غیر منطقی است که یک بستهبندی کاملا جدید ساخته و از ابتدا شروع به جذب مشتری کنید؛ در حالیکه برای همان محصول با بستهبندی دیگری، مشتری دارید.
نتیجه گیری
در نتیجه باید گفت که بستهبندی ضعیف میتواند به طور چشمگیری بر فروش محصول شما تاثیر منفی بگذارد. بنابراین همواره تلاش کنید تا طرحی موفق برای بستهبندی محصول خود داشته باشید. اگر نکات دیگری برای طراحی یک بستهبندی و لیبل چشمگیر در ذهن دارید، در صورت تمایل آن را با ما در میان بگذارید.
دیدگاه خود را بنویسید